Siebe Vanhee | Finale BK Boulder 2010 – Het zijn de klimmers die de wedstrijd doen leven, niet de jury!
Official website of the professional rock climber and adventurer Siebe Vanhee
siebe vanhee, petzl, tnf, beal, rock, climbing, expedition, sean, villanueva, vanhee, siebe, the north face, belclimb, belgium
21722
post-template-default,single,single-post,postid-21722,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.3,vc_responsive
 

Finale BK Boulder 2010 – Het zijn de klimmers die de wedstrijd doen leven, niet de jury!

Finale BK Boulder 2010 – Het zijn de klimmers die de wedstrijd doen leven, niet de jury!

Foto: Hube
Gisteren vond het BK Boulder 2010 plaats in Klimzaal BLOK in Hoboken. Met 9 klimmers bij de mannen en 9 bij de vrouwen begonnen we aan een mooie klimwedstrijd die voor enkelen in mineur eindigde vanwege een juridische beslissing.

Vanaf dat we de boulders mochten lezen werd de motivatie en het enthousiasme in me alleen maar groter. De organisatoren en routebouwers van de zaal hadden een heleboel nieuwe structuren gemaakt die ze in drie van de vier boulders gebruikten! Dit zorgde voor totaal nieuwe en onbekende mogelijkheden in de nieuwe boulders.

De twee eerste boulders waren niet zo moeilijk waarin de meeste eigenlijk net hun opwarming konden beĆ«indigen. Ik klom deze twee vlot en zonder problemen van de eerste keer uit. De derde boulder vroeg wat meer moeite en vooral doorzettingsvermogen, want vallen in de eerste poging was voor mij geen optie. Ik ging tot aan de bonus greep waar ik een tijdje kon rusten en de volgende beweging drie keer op rij probeerde zonder te vallen. Dit had ik te danken aan het lengte klimmen dat nog steeds in me zit. Uiteindelijk zag ik een andere methode om tot aan de eindgreep te raken, wat voor spanning in het publiek zorgde, en kon ik deze boulder weer eens van de eerste poging uitklimmen. Na deze boulder was de strijd tussen mij en Nicolas Mathieu duidelijk. šŸ™‚
Foto: Joris Aerts

De vierde boulder was zeer technisch met kleine greepjes wat me toch wel goed lag. Ik kon dit probleem weer Ć  vue oplossen. Dit met resultaat dat ik alle boulders van de eerste poging kon uitklimmen! Het was alleen Nicolas Mathieu die nog na mij moest klimmen. Hij viel in deze boulder door een spijtige voetfout waardoor ik, en heel de zaal, (bijna) zeker waren van mijn overwinning.

Toen kwam voor mij het slechte nieuws van de jury president dat ik zogezegd twee poging zou nodig gehad hebben om de tweede (makkelijke) boulder uit te klimmen. Hierdoor kwam ik enorm uit de lucht gevallen. De jury beweerde dat ik bij het starten van de route met mijn linker voet niet de juiste ‘plaats’ heb geraakt. Het zat namelijk zo dat er voor de rechter voet een verplichte voetgreep was, die ik gebruikt heb, en voor de linker een plaats tegen de muur die je moest tikken om te vertrekken. Ik zal blijkbaar mijn voet niet tegen die muur gehouden hebben.

De jury beweert mij er te hebben op aangewezen dat ik een valse start maakte en liet mij daarna gewoon doorklimmen! Dit is waar de jury in fout ging. Ik had helemaal niet gezien dat de jury een teken deed dat ik in fout was, dit is ook duidelijk te zien op beeldmateriaal (dat niet wordt geaccepteerd door BCCC). Zelfs nadat ik de boulder geklommen had werd er me niet op gewezen dat dit zogezegd een tweede poging is. Maar als je kijkt naar de officiƫle regels hadden ze me niet mogen laten doorklimmen en duidelijker moeten tegenhouden. Ik heb de mat alleen geraakt bij vertrek en heb officieel geen twee pogingen gedaan.

Deze situatie gaf een heel andere eindstand weer: Yannick Marchand op de eerste plaats en ik en Nico Mathieu met een gedeelde tweede plaats. De puntentelling zit dan als volgt;

Foto: Hube

Yannick: 3 boulders Ć  vue en 1 van de tweede poging waarvan de eerste poging tot aan de bonusgreep.
Siebe: 3 boulders Ć  vue en 1 van de tweede poging waarvan de (zogezegd) eerste poging niet tot aan de bonusgreep.
Nico: 3 boulders Ć  vue en 1 van de tweede poging waarvan de eerste poging niet tot aan de bonusgreep.

Dit alles is een zeer spijtige zaak die ik zal moeten accepteren. Wat ik niet kan accepteren is dat de communicatie naar het publiek helemaal fout is gelopen.
Voor het publiek was het al snel duidelijk wat op het eerste zicht de resultaten waren. Waarna plots werd afgeroepen dat er een super finale ging komen. Die er uiteindelijk niet kwam en er plots wel resultaten waren. Deze (voor velen) vreemde resultaten waren een raadsel. De handelingen van de jury kwamen voor het publiek zeer subjectief over, waardoor er een grote teleurstelling in de zaal hing! Foto: Joris Aerts

Op deze manier zal het sportklimmen in Belgiƫ zich nooit tot een populairdere sport kunnen ontwikkelen!

Ik heb ook het gevoel dat er iets mis is met de regels i.v.m. het starten van een boulder aangezien dit al elk jaar minstens een maal is voorgevallen. Ik was dit jaar ook weer niet de enigste!

Ik ben nog niet zeker of ik nog eens aan zo’n officiĆ«le competitie zal deelnemen!

Verder wil ik wel Seb en zijn team van routebouwers en organisatoren bedanken voor de prachtige en originele boulders, de goeie muziek en het vlotte verloop van hun verrichte werk!

En ook een dikke proficiat aan Yannick Marchand voor zijn prestatie!
Foto: Joris Aerts

Foto boven: Hube

Twee bovenste foto’s: D. Timmermans

4 Comments
 • werner760131

  December 13, 2010 at 7:59 am

  Yep, ik heb het ook al gezegd. Siebe de winnaar in de harten van de toeschouwers. Nico had in principe ook 4 Ć  vue's moeten klimmen, maar een uitschuiver kan iedereen overkomen. En dus gaat Yannick met de titel lopen. Weliswaar verdiend!! Maar toch een zuur nasmaakje… šŸ™

  @Siebe : wees maar zeker dat je die titel ooit pakt. Keep fighting.

  Have fun in the U.S.ofA. binnenkort!!
  Werner.

 • Lobke

  December 13, 2010 at 2:32 pm

  Een dikke proficiat met je wedstrijd, Siebe. Het is niet de eerste keer dat ze je laten doorklimmen na een zogezegde fout. Als het onmiddellijk duidelijk was geweest, was de rest van de wedstrijd misschien ook anders verlopen. Echt niet fair. Een massale staking op de volgende wedstrijd misschien? In de populaire sporten gebeuren zo'n dingen ook. Het zijn de klimmers die de sport doen leven, niet de jury! Niet opgeven!

 • Beton

  December 13, 2010 at 2:35 pm

  Leuke wedstrijd, … heel vreemd eindresultaat.
  Als ik een emailadres vond van de bccc zou ik ze een mailtje sturen waarin ik het vreemde gevoel als toeschouwer zou ventileren.

  Proficiat met, … de winst.

 • zdebouw

  December 13, 2010 at 7:39 pm

  Siebe goe gepresteerd, uiteraard, polyvalent en total fort!! een goede basis om Hamerika binnen te vliegen. Probeer het te plaatsen en hun hun onkunde te vergeven. Niets is zo ergerlijk en frustrerend als tegen een systeem op te boksen waarin er geen ruimte is voor overleg, gemis van gezond verstand en iets of wat constructief te bespeuren valt. Je hebt verdomme sterk geklommen en genereer dat maar boenk in die lengtes!!
  Zullen we dan nu Michel Drets bellen šŸ˜‰
  salut mate